Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Με 3 ομάδες μάλλον του χρόνου στην Α1 Μπάσκετ ΕΣΚΑΒΔΕ

Η αναδιάρθρωση των Πρωταθλημάτων συζητήθηκε – εγκρίθηκε τη Δευτέρα από το ΔΣ της Ένωσης, Φαίακας και Ιόνιος παύουν οριστικά να… αγχώνονται και αναμένουν στη (νέα) παρέα των «μεγάλων» τον Κερκυραϊκό!
 
*
Η πρόταση – τομή (στο πλαίσιο της προοπτικής γλιτωμού των σωματείων της ΕΣΚΑΒΔΕ από τον κίνδυνο του οικονομικού μαρασμού, μέσω του σημαντικού περιορισμού των εξόδων τους, ειδικά των μεταφορικών), έπεσε στις αρχές του μήνα: κατάργηση της Α1 και της Α2 και δημιουργία, αντ’ αυτών, της Α’ κατηγορίας, χωρισμένης σε τρεις ομίλους των δέκα ομάδων, με γεωγραφικά κριτήρια.
Εμπνευστής, το μέλος του ΔΣ της ΕΣΚΑΒΔΕ και της Ομοσπονδίας, Κώστας Νικάκης. Μεταξύ των άλλων και σύμφωνα με το γενικό πλάνο διαμόρφωσης της τεράστιας τούτης αλλαγής, απ’ την τρέχουσα περίοδο δεν θα υποβιβαστεί καμία ομάδα της Α1 και της Α2. Σε… απλά ελληνικά, τέλος τα άγχητα για Φαίακα και Ιόνιο!
Η πρόταση έτυχε, εξ αρχής, θερμής υποδομής από το σύνολο, σχεδόν, των σωματείων. Αυτό που έμοιαζε να απομένει, ήταν η οριστικοποίηση κάποιων δομικών λεπτομερειών, ώστε, κατόπιν, το ολοκληρωμένο πλάνο να έρθει προς συζήτηση – έγκριση στο ΔΣ της ΕΣΚΑΒΔΕ. Ε, έγινε τη Δευτέρα. «Κλειδώνοντας», την παντελή αλλαγή στην μπασκετική χάρτα της ΒΔ Ελλάδος, καθώς, πλέον, απομένει μοναχά το τυπικό: το (ταχυδρομικώς ή μέσω e-mail) «ναι» των σωματείων επί της εισήγησης. Διαδικασία που θα ολοκληρωθεί στις 12 Μαρτίου.
Σύμφωνα με το επίσημο ανακοινωθέν, προτείνεται, κατά την ιδέα Νικάκη, η δημιουργία της Α’, σε τρεις ομίλους (Βόρειος, Κεντρικός, Νότιος) των δέκα ομάδων έκαστος. Σύνολο 30. Δηλαδή, όλες οι ομάδες των φετινών Α1 και Α2 συν τους τρεις πρώτους κάθε ομίλου της Β’ κατηγορίας. Πώς «μεταφράζεται» αυτό για το κερκυραϊκό μπάσκετ; Φαίακας και Ιόνιος, όπως αναμενόταν, παραμένουν (άρα, καμία, πλέον, πίεση παραμονής), ενώ, ταυτόχρονα, ο Κερκυραϊκός, που αγωνίζεται φέτος στον β’ όμιλο της Β’, έχει την ευκαιρία να ανέβει και του λόγου του, εάν κι εφ’ όσον τερματίσει πρώτος, δεύτερος ή τρίτος! Ποιος να το ‘λεγε στις αρχές της σεζόν, όταν, απ’ τους υπόλοιπους δύο, τον χώριζαν δύο κατηγορίες! Δεδομένου ότι ο «Ιστορικός», μετά το πέρας των τριών πρώτων αγωνιστικών, βρίσκεται στην κορυφή του ομίλου του, το ενδεχόμενο, του χρόνου, οι τρεις απ’ τις δέκα ομάδες, που θα συμμετάσχουν στον έναν εκ των τριών ομίλων της Α’, να είναι απ’ το νησί, μοιάζει αρκούντος ρεαλιστικό.
Και, κατά τα άλλα; Κάθε όμιλος θα διεξαχθεί σε 18 αγωνιστικές και κατόπιν, οι δύο πρώτοι καθενός (σύνολο έξι) θα αγωνιστούν στην τελική φάση (στην οποία θα μεταφέρονται τα αποτελέσματα της προηγούμενης) και σε Πρωτάθλημα δύο γύρων. Από εκεί θα προκύψει ο Πρωταθλητής ΕΣΚΑΒΔΕ, που θα κερδίσει αυτόματα την άνοδό του στη Γ’ Εθνική. Όσον αφορά στα του υποβιβασμού, την άγουσα για τη Β’ κατηγορία (όπου θα συμμετάσχουν όλες οι υπόλοιπες ομάδες, πλην των 30 προαναφερθεισών) θα πάρει ο τελευταίος κάθε ομίλου, ενώ, αντίστοιχα, από την Β' θα ανέρχονται στην Α’, τρεις, που θα συμπληρώνουν τους ομίλους των δέκα. Απλό…
Στο κείμενο, επισημαίνονται και ορισμένες βασικές προϋποθέσεις διεξαγωγής των προσεχών Πρωταθλημάτων:

> Όλες οι ομάδες υποχρεούνται να καταβάλουν παράβολο συμμετοχής 1000 €, ποσό με το οποίο θα καλυφθούν τα έξοδα διαιτησίας όλων των τμημάτων τους (Παίδες, Έφηβοι, Κορασίδες, Νεάνιδες, Μίνι).
>Κάθε Σωματείο, θα πρέπει, καθ' όλη τη διάρκεια του αγώνα, να συμμετέχει τουλάχιστον με έναν αθλητή γεννηθέντα το 1992 ή και μικρότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: